Izobraževanje o kozmetičnih sestavinah je za nas izjemno pomembna naloga. Zato smo pripravili slovarček manj znanih izrazov in stavkov, ki jih lahko najdete na naši spletni strani, pa tudi v opisu drugih izdelkov in načinov, na katere učinkujejo na kožo. Če želite postavljati prava vprašanja in se izobraziti glede pomembnih vidikov ustvarjanja katerega koli izdelka, ki je na voljo na trgu, morate razumeti besedišče, ki ga uporabljamo, ko govorimo o negi kože.

SLOVARČEK KOMPONENT IZDELKOV ZA NEGO KOŽE

ANTIOKSIDANTI: surovine, ki preprečujejo oksidativno razgradnjo, ter ena najpomembnejših sestavin proti staranju v izdelkih za nego kože. Najbolj znani antioksidanti so vitamina C in E ter rastlinski izvlečki, kot so resveratrol, zeleni čaj, sladki koren itd.

MEHČALNE SESTAVINE/LIPIDI: snovi, ki kožo negujejo in ji zagotavljajo mastno zaščitno plast, kot so maščobni alkoholi in voski.

EMULGATORJI: snovi, ki stabilizirajo emulzije in izboljšajo topnost aktivnih snovi, kot so polisorbati in monostearati.

SREDSTVA ZA OHRANJANJE VLAŽNOSTI: sestavine, ki poskrbijo za ohranjanje ravni vlage in preprečujejo izgubo vode, kot so glicerol, hialuronska kislina, sorbitol, ksilitol itd.

KONZERVANSI: snovi, ki preprečujejo mikrobiološko kontaminacijo, kot so fenoksietanol, benzojska kislina, propilparaben itd.

KELATORJI: sestavine, ki vežejo kovinske ione in povečajo učinek konzervansov, kot je etilendiamintetraocetna kislina (EDTA).

SREDSTVA ZA URAVNAVANJE PH-VREDNOSTI: sestavine, ki optimizirajo pH-vrednost izdelka, kot sta citronska kislina in natrijev hidroksid.

TOPILA: sestavine, ki olajšajo raztapljanje in razpršitev aktivnih snovi, kot so prečiščena voda, propilenglikol, mineralna olja, metilpropandiol itd.

POVRŠINSKO AKTIVNE SNOVI/TENZIDI: surovine, ki zmanjšujejo površinsko napetost vode in omogočajo odstranjevanje maščob in nečistoč, kot sta natrijev lavret sulfat, natrijev lavril sulfat itd.

SLOVARČEK TEKSTUR IN FUNKCIJ IZDELKOV ZA NEGO KOŽE

KISLINE: surovine, kot so salicilna kislina (BHA), glukonolakton (PHA) ter glikolna, mlečna in mandljeva kislina (AHA). S pospeševanjem celične presnove obnovijo poškodovano delovanje kože in njen videz. Salicilna kislina je priporočljiva za kožo, na kateri se pogosto pojavljajo zamašene pore in komedoni, sestavine AHA pa so naravnost fantastične za izboljšanje teksture in površinske pigmentacije. Za zdravljenje aken in komedonov (s postinflamatornimi pigmentacijskimi madeži) je idealna izbira kombinacija AHA in BHA.

RETINOIDI: vključujejo celo skupino sestavin, ki obenem delujejo na akne in zmanjšujejo vidno staranje kože, med drugim tudi 13-cis-retinoikacid (izotretinoin), retinol, retinaldehid, tazaroten in adapalen. Retinil palmitat je retinoid, ki ga koža običajno najbolje prenaša, vendar se tudi najšibkeje pretvarja v retinojsko kislino, katere učinek na akne in gube je optimalen. Retinol in retinaldehid predstavljata zlati standard v izdelkih za nego kože, medtem ko so najmočnejše oblike izotretinoina, tazarotena in adapalena na voljo samo na recept. Uporaba med nosečnostjo ni priporočljiva zaradi teratogenih učinkov na razvoj ploda.

IZDELEK PROTI STARANJU: izraz, ki ga je treba uporabiti za izdelke, za katere je značilna dobra sinergija aktivnih sestavin, namenjenih preprečevanju prezgodnjega staranja in vseh spremljajočih morfoloških sprememb (gub, razbarvanja in sprememb teksture na koži). Izdelki na osnovi peptidov, kislin, retinojske kisline in njenih derivatov, vitaminov C in E, rastlinskih antioksidantov, niacinamida, cinkovega PCA in hialuronske kisline imajo takšen učinek, če se navedene sestavine uporabljajo v klinično ustreznih odmerkih. Žal za ta izraz ne obstaja nobena zakonodajna ureditev, zato ga je mogoče najti tudi na izdelkih, ki ne vsebujejo nobene od navedenih sestavin ali pa jih sicer vsebujejo, vendar v nezadostnih količinah, saj so prisotne le z namenom, da bi privabili potencialne kupce.

AKTIVNA SESTAVINA: aktivna sestavina ali sredstvo, na katerega se proizvajalec običajno sklicuje pri opisu učinkov posameznega izdelka. Te sestavine so pomembne, saj so odgovorne za učinek izdelka na kožo. Večinoma vsebujejo sestavine iz skupine antioksidantov, sredstev za ohranjanje vlažnosti ali mehčalnih sestavin.

SREDSTVA ZA ODSTRANJEVANJE ODMRLE KOŽE: drugo ime za izdelke, ki se uporabljajo za kemični piling kože, tj. ki odstranijo preostale odmrle celice, zaradi katerih je koža videti groba, luskasta in neurejena, ter ji pomagajo normalizirati izločanje sebuma iz por. Preprosto povedano, koža začne brez preostalih nečistoč »dihati« ter je videti bolj sveža in mladostna. Če želimo, da je sredstvo za odstranjevanje odmrle kože učinkovito, mora njegova pH-vrednost znašati med 3 in 4. Če ta vrednost v opisu izdelka ni navedena, je to ponavadi zato, ker je bistveno višja (zaradi česar je izdelek manj učinkovit).

IZDELEK S FAKTORJEM ZA ZAŠČITO PRED SONCEM (SPF): SPF je angleška kratica za »faktor za zaščito pred soncem« (ang. »sun protection factor«), tj. za zaščito pred UV-sevanjem. Obstaja razlika med poškodbami, ki jih povzročajo UVA-žarki, in med tistimi, ki jih povzročajo UVB-žarki, saj poškodbe UVA-žarkov sežejo globlje v usnjico, poškodbe UVB-žarkov pa so očitno opazne kot površinsko opečena koža. Faktor SPF se izraža v številkah. Poleti se priporoča uporaba faktorja SPF, ki znaša 30 ali več in ki ga je treba čez dan večkrat ponovno uporabiti v primeru dolgotrajne izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi.

PH-VREDNOST IZDELKA: kislost ali alkalnost izdelka. Koži je bolj pri srcu kiselkasta pH-vrednost ali pH-vrednost, ki je nižja od nevtralne (7). Naravna kislost kože se giblje med pH-vrednostjo 4,5 in 5,5. Alkalni izdelki, kot je milo, kožo izsušijo in uničijo njeno hidrolipidno pregrado, zato postane občutljiva na vpliv zunanjih okoljskih dejavnikov.

IZDELKI, KI NISO TESTIRANI NA ŽIVALIH (»CRUELTY-FREE«): izdelek, ki ni bil testiran na živalih, katerega surovine niso bile testirane na živalih in ki se ne prodaja na Kitajskem, kjer je testiranje na živalih še vedno obvezno, saj je predpisano z zakonom.

SLOVARČEK DERMATOLOŠKIH IZRAZOV

POVRHNJICA: površinska plast kože, ki jo lahko vidimo, in tisto, čemur pravzaprav rečemo »koža«.

USNJICA: druga od treh obstoječih plasti kože. V tej plasti se razvije večina dermatoloških težav, vključno z aknami, ki jih nato opazimo na površini povrhnjice.

KOLAGEN: strukturni protein, ki ga lahko najdemo v vezivnem tkivu. Kolagen in elastin sta dve najpomembnejši komponenti za ohranjanje mladostnega videza kože. Njuna naravna proizvodnja se sčasoma zmanjša, kar povzroči vidno staranje kože.

STARANJE ZARADI IZPOSTAVLJENOSTI SONCU (»PHOTOAGING«): prezgodnje staranje kože, ki ga povzroča nezaščitena izpostavljenost UV-sevanju. Staranje kože, ki ni v ravnovesju s kronološko starostjo osebe.

FOLIKEL: kontaktna točka v usnjici, kjer se prameni las srečajo z lojnicami, ki izločajo sebum (olje). Dlake in lasje so pravzaprav namenjeni usmerjanju sebuma na površino kože, vendar se dlačni mešički včasih zamašijo, zaradi česar pride do pojava mikrokomedonov. Mikromedon, v katerem se zmešata sebum in preostale odmrle celice, je začetna razvojna faza aken.

RETENCIJSKA HIPERKERATOZA: motnja (večinoma genetskega izvora), ki preprečuje normalno delovanje kože. Koža proizvaja preveč keratina, ki se zadrži na koži, kar vodi do zamašenih por in posledično tudi do razvoja bakterij C. acnes.

KOMEDONI: vsak komedon nastane iz zamašenih por in je najprej mikrokomedon, ki ga ne moremo videti s prostim očesom. Sčasoma se mikrokomedon spremeni v makrokomedon, ki ga opazimo bodisi kot ogrc (odprti komedon z oksidirano črno konico) ali kot zaprt komedon (papula v barvi kože, iz katere se lahko nato razvijejo akne). Priporočeno terapijo sestavljajo komedolitiki (retinoidi) in keratolitiki (kisline).

SEBUM: mastna snov, ki jo izločajo naše žleze lojnice, in manifestacija mastne kože. Sebum je sestavljen iz več komponent: polarnih lipidov, nevtralnih lipidov, voskovnih estrov, skvalenov in trigliceridov. Oksidacija sebuma povzroči vnetni odziv kože, ravno kombinacija tega draženja in zamašenih por pa je glavni krivec za pojav vnetnih aken.

ANDROGENI: skupina spolnih hormonov, kot sta testosteron in dihidrotestosteron (DHT), ki spodbujajo nenadzorovano proizvodnjo sebuma in stanje aken še poslabšajo.

HIPERPIGMENTACIJA: večinoma rjave lise, ki nastanejo zaradi hormonskih motenj. Najpogostejši obliki sta melazma in postinflamatorna hiperpigmentacija zaradi aken pri osebah s temnejšo poltjo (oljčnega odtenka).

POSTINFLAMATORNI ERITEM: rdeča makula, ki ostane na koži po aknah in drugih vrstah majhnih ranic ter ki je del rednega procesa celjenja. Na koži lahko ostane od nekaj dni do nekaj let, kar je odvisno od resnosti vnetja, obravnavati pa ga je treba drugače od klasične hiperpigmentacije.

DESKVAMACIJA: drugo ime za naravno luščenje kože. Nepravilno luščenje kože povzroča zamašene pore in vnetja.

Več zgodb

AKNE: ZAKAJ NASTANEJO IN KAKO JIH ZDRAVITI

V foliklu (dlačnem mešičku) se nenehno odvija postopek luščenja odmrlih kožnih celic, tam pa najdemo tudi lojnice, ki izločajo sebum na površino kože.

SALICILNA KISLINA: ENA SESTAVINA ZA VEČKRATNO DELOVANJE

Salicilna kislina indicirana za mastno do mešano kožo, nagnjeno k pojavu blagih do zmernih aken in komedonov.