Kisline ali keratolitiki se v kozmetičnih izdelkih uporabljajo za uravnavanje delovanja kožnih celic (keratinocitov), predvsem z namenom zagotavljanja boljše teksture kože ali za čistejše pore. Trenutno najbolje poznana in najbolj priljubljena kislina, salicilna kislina, je edina beta hidroksi kislina (BHA). Izolirana je iz lubja bele vrbe in se uporablja predvsem kot kemično sredstvo za odstranjevanje odmrle kože. V Evropski uniji je njena uporaba dovoljena v koncentraciji do 2 % v kozmetičnem izdelku za nego obraza, najučinkovitejša pa je v mediju z relativno kislo pH-vrednostjo, idealno do pH-vrednosti 4. V koncentracijah, nižjih od 0,5 %, se lahko uporablja kot konzervans, vendar v tem primeru salicilna kislina nima keratolitičnega učinka na kožo.

KOMU JE NAMENJENA SALICILNA KISLINA?

Kot sestavina je salicilna kislina indicirana za mastno do mešano kožo, nagnjeno k pojavu blagih do zmernih aken in komedonov. Zmanjšuje proizvodnjo sebuma, kar pomeni, da deluje sebostatično in pomaga koži, da se globinsko očisti v usnjici. Od vseh kislin je samo salicilna kislina topna v maščobi, kar pomeni, da lahko učinkovito prodre globoko v pore, vse do sebuma, kjer pomaga razgraditi vezi med lipidi in preostalimi odmrlimi kožnimi celicami, zaradi katerih sicer nastanejo komedoni, ki preprečijo pretok kisika in omogočajo širjenje bakterij C. acnes, ki so vzrok za nastanek aken.

Kemično sredstvo za odstranjevanje odmrle kože Skintegra Clarion s salicilno kislino


Poleg zdravljenja aken in komedonov ter čiščenja por, napolnjenih s preostankom sebumoma in povrhnjice, je salicilna kislina fantastična sestavina izdelkov proti staranju, ki sčasoma zmanjša velikost por, pospeši bledenje hiperpigmentacije in učinkuje protivnetno. Čeprav ob dolgotrajni uporabi stanjša površinsko roženo plast, salicilna kislina ne povzroči, da koža postane občutljiva na sonce, saj ima celo dokazano fotozaščitno vlogo, ker zmanjšuje pojav eritema, ki ga povzroča izpostavljenost UV-sevanju.

To pomeni, da se salicilna kislina vse leto lahko uporablja v večerni rutini za nego kože, vendar priporočamo, da kožo tudi zaščitite z ustreznim zaščitnim faktorjem (15-20 pozimi in 30 ali več poleti), tako da se koristni učinki salicilne kisline ne izničijo zaradi škodljivih učinkov svetlobe. Uporaba salicilne kisline ni priporočljiva med nosečnostjo in dojenjem, za otroško kožo ali za kožo oseb, ki so alergične na derivate acetilsalicilne kisline (aspirin). Dokazano je, da salicilna kislina pomaga pri zdravljenju papulopustularnih sprememb na koži z rozaceo, vendar jo je v takih primerih priporočljivo uporabljati pod nadzorom in vodstvom dermatologa.

IZDELEK SKINTEGRA S SALICILNO KISLINO

Naš serum Clarion vsebuje 2 % salicilne kisline in 4 % glikolne kisline, s čimer se doseže sinergističen učinek, ki blago deluje na vseh plasteh usnjice pri ljudeh z blagim do zmernim pojavom aken in komedonov ter postinflamatornim eritemom, ki potrebujejo ustrezne izdelke proti staranju in antioksidante.

LITERATURE:

  1. Casciano D.A., Allaben W.T. i suradnici. Photocarcinogenesis study of glycolic acid and salicylic acid in SKH-1 mice. 2007. National toxicology program technical report series. Septemper (524):1-242.
  2. Tosti A., Venturo N., Vincenzi C. 2004. Salicylic acid peeling in the treatment of rosacea. Journal of the American Academy of Dermatology

Več zgodb

SLOVARČEK ZA NEGO KOŽE

Če želite postavljati prava vprašanja in se izobraziti glede pomembnih vidikov ustvarjanja katerega koli izdelka, ki je na voljo na trgu, morate razumeti besedišče, ki ga uporabljamo, ko govorimo o negi kože.

PET ZNAKOV HORMONSKIH AKEN

Obstajajo določeni jasni znaki, ki vam bodo dali vedeti, da so vaše akne najverjetneje hormonskega izvora.