Skintegra Infrared hidratizirajući i umirujući serum

Azelaična kislina: zaveznica občutljive in k rdečici nagnjene kože

Ko smo že pri kislinah, verjetno azelainska kislina ni prva stvar, na katero pomislimo, je pa zelo vsestranska sestavina, ki ustreza skoraj vsem, tudi tistim z občutljivo kožo, katere supermoči poleg rahlega keratolitičnega učinka vključujejo protivnetno in antibakterijsko delovanje ter bledenje hiperpigmentacijskih madežev. Razložili vam bomo, kaj je azelaična kislina, kako deluje in zakaj je njen derivat azeloglicin zvezda našega infrardečega seruma in maske Hyperdew.

Kaj je azelaična kislina?

Azelainska kislina je naravna nasičena dikarboksilna kislina rastlinskega izvora. Izkazalo se je za učinkovito pri zdravljenju aken (komedonskih in vnetnih), rozacee in hiperpigmentacijskih sprememb, vključno z melazmo in madeži za zdravljenje, zahvaljujoč svojim edinstvenim lastnostim, ki zavirajo neželene procese v koži. Prav tako je sestavina združljiva z vsemi tipi kože, zato je njegova dodatna prednost ta, da ga dobro prenašajo posamezniki z občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici in razdraženosti.

Kakšen je mehanizem delovanja azelaične kisline pri zdravljenju kožnih težav?

Hiperpigmentacijske spremembe nastanejo zaradi genetske predispozicije, pa tudi zaradi poškodb zaradi UV sevanja, ki vodijo do hiperprodukcije melanina. Azelainska kislina deluje pri zdravljenju hiperpigmentacijskih sprememb zaradi svoje sposobnosti zaviranja sinteze DNK in mitohondrijskih encimov, s čimer zavira melanocite. Deluje kot kompetitivni inhibitor tirozinaze, ključnega encima v melanogenezi, a tudi reverzibilni inhibitor citokrom-P450 reduktaze in 5α-reduktaza. Poleg tega se učinkovitost azelaične kisline pri posvetljevanju hiperpigmentacijskih madežev pripisuje tudi njenemu antioksidativnemu učinku.

Skintegra tekstura lica

Hiperpigmentacija se pogosto pojavi kot posledica hormonskih sprememb med nosečnostjo, zato jih včasih imenujemo tudi "nosečniška maska". Vendar pa je dejstvo, da je azelaična kislina primerna za uporabo med nosečnostjo in dojenjem dobra novica za vse bodoče mamice.

Vse pogostejša kožna bolezen, pri zdravljenju katere ima azelainska kislina pomembno vlogo, je rozacea – kronična dermatoza, ki jo prepoznamo po rdečici osrednjega dela obraza, s pogostim pojavom razširjenih kapilar, papul in pustul. Na žalost zdravila za rozaceo ni, obstajajo pa zdravljenja, ki poleg izogibanja sprožilcem rozacee pomagajo zmanjšati njene znake in simptome. Uporaba azelaične kisline povzroči znatno zmanjšanje ravni kalikreina-5 (KLK5) kot tudi skupne aktivnosti serinske proteaze pri bolnikih z rozaceo, katerih koža prekomerno sintetizira serinsko proteazo kalikrein-5. Poleg tega se je izkazalo za posebej učinkovito pri zdravljenju papulopustularne rozacee s svojim protivnetnim učinkom, zlasti z aktivacijo PPARγ, jedrnega receptorja, ki sodeluje pri vnetju v dermalnih fibroblastih. Menijo tudi, da azelainska kislina zavira izražanje interlevkinov IL-1 in IL-6 ter faktorja tumorske nekroze TNF-α, s čimer zmanjša raven reaktivnih kisikovih vrst in pro-vnetnih dejavnikov.

Azelainska kislina je učinkovita tudi pri zdravljenju številnih vzrokov za akne. Antikeratinizirajoči učinek kaže zaviralni učinek na nastanek komedonov, kar je zaželeno, saj ima motena funkcija lasnega kanala pomembno vlogo pri patogenezi aken, ki vodijo v hiperkeratozo in nastanek »čepka«, to je komedona, ki preprečuje nadaljnje izločanje sebuma. Poleg tega ima ta vsestranska sestavina tudi protimikrobni učinek zaviranje razmnoževanja mikroorganizmov, kar je zelo koristno, saj kot imunski odziv na delovanje C. bakterije akne povzročajo vnetne akne. Dobro so dokumentirane tudi protivnetne lastnosti azelaične kisline, klinične raziskave pa so pokazale, da lokalna uporaba znatno zmanjša število papul in pustul.

Kaj je azeloglicin in kako se razlikuje od azelaične kisline?

Azeloglicin (kalijev azeloil diglicinat ali PAD) je derivat azelaične kisline, pridobljen z njeno kondenzacijo z hidratantno aminokislino glicinom. PAD je vodotopna sestavina zato je njegova prednost lažja formulacija zaradi boljše stabilnosti in kompatibilnosti.

Skintegra Infrared umirujući i hidratizirajući serum

Azeloglycin ohranja številne blagodejne lastnosti azelaične kisline ter AHA in BHA kislin, vendar brez keratolitičnega učinka in strahu pred draženjem in izsušitvijo. Ta derivat azelaične kisline učinkovito posvetli madeže, izenači ten kože in uravnava izločanje sebuma ter deluje kot vlažilec, kožo globoko navlaži in jo naredi elastično. Številne prednosti te inovativne sestavine vključujejo krepitev pregradne funkcije kože s pomirjujočim učinkom ter zmanjšanje pekočega in rdečice pri rozacei in občutljivi koži.

Ali izdelki Skintegra vsebujejo PAD?

PAD je glavna zvezda Infrardečega in Hyperdewja . Infrared je pomirjujoč koncentrirani serum , ki poleg 5 % PAD vsebuje še niacinamid, pantenol, ektoin in kompleks rastlinskih sestavin, ki sinergistično delujejo na pomirjanje simptomov vnetja, globinsko vlaženje in odpravljanje kožnih nepravilnosti. Čeprav gre za pomirjujočo formulo, je Infrared zelo močan, zato priporočamo, da ga sprva uporabljate enkrat na dan, čez čas pa ga lahko uvedete tako v jutranjo kot večerno rutino nege kože.

Skintegra Hyperdew hidratantna maska za lice

Zmagovalna kombinacija Hyperdew vlažilne maske brez spiranja je sestavljena iz 5 % PAD , 30 % NMF, probiotičnih fermentov ter kompleksa cinka in bakra. Zahvaljujoč tehnologiji vodnega izbruha , Hyperdew zagotavlja vrhunsko vlaženje, a tudi popravlja nepravilnosti, izenačuje ten kože in preprečuje prve znake staranja . Kot vsako masko priporočamo uporabo v večerni rutini 1-2 krat na teden.

Literatura:

  1. Searle, Tamara & Ali, Faisal & Al-Niaimi, Firas. (2020). Vsestranskost azelaične kisline v dermatologiji. Revija za dermatološko zdravljenje. 33. 1-31.
  2. Nazzaro-Porro, Marcella. (1988). Azelaična kislina. Revija Ameriške akademije za dermatologijo. 17. 1033-41.
  3. Sieber, Martin & Hegel, J.K.E.. (2013). Azelaična kislina: lastnosti in način delovanja. Farmakologija in fiziologija kože. 27 Suppl 1. 9-17.
  4. Rigano, Luigi & Cucchiara, M.. (2003). Azeloyl-Glycine: Nova učinkovina pri neravnovesju kože. Journal of Applied Cosmetology. 21. 177-188.
Natrag na blog